PROJEKT DIVA film dokumentalny

PROJEKT DIVA to pełnometrażowy film dokumentalny o kulisach powstania autorskiego monodramu Kamila Maćkowiaka DIVA SHOW, zrealizowany przez Yoicik Group  i Fundację Kamila Maćkowiaka.

Prace nad przygotowaniem monodramu Diva Show trwały niespełna 3 miesiące. W tak krótkim czasie udało się stworzyć spektakl, praktycznie od zera. Powstał scenariusz, wizerunek Divy, choreografia, kostiumy, scenografia, aranżacje muzyczne, projekcje multimedialne, zdjęcia, spoty reklamowe, plakaty i teledysk promocyjny.
W tych dniach powstawał również dokument filmowy…

Od sierpnia do końca października 2013 roku ekipa Yoicik Group dokumentowała to co działo się podczas tworzenia spektaklu. Z ogromnej ilości zarejestrowanego materiału, setek zdjęć i prywatnych nagrań, pod koniec 2014 roku powstał wyjątkowy film dokumentalny o tym, czego nie można zobaczyć w spektaklu i o grupie pasjonatów, która od zera buduje swój teatr…

To niezwykła historia „projektu – widmo”, jak w filmie mówi o „DIVIE…” jej autor Kamil Maćkowiak:

kamil3

To był taki trochę projekt – widmo, nie ma szans, żeby powstał!
Niby jak? W trzy miesiące? (…)
Bez ludzi, sprzętu, doświadczenia…!?

A jednak! Ten film to opowieść o marzeniach, które czasem się spełniają…

Monodram Diva Show został entuzjastycznie przyjęty przez publiczność i pozytywnie oceniony przez krytyków.
Zdobył Plaster Kultury w kategorii Spektakl Teatralny Roku, a Kamil Maćkowiak otrzymał ogólnopolską Nagrodę ZASP im. L. Schillera dla twórcy sezonu.

Do tej pory odbyły się 3 prapremierowe projekcje filmu, podczas szczególnych dla naszej Fundacji uroczystości. Ostatni pokaz miał miejsce 31.12.2014 w Akademickim Ośrodku Inicjatyw Artystycznych w Łodzi w ramach Wieczoru Sylwestrowego z FKM.

O terminach kolejnych projekcji – już wkrótce poinformujemy na naszej stronie internetowej.

Zdjęcia:

strona filmu na Facebook`u – kliknij tutaj »
 Diva Show wraca w styczniu 2015 – czytaj więcej »

PROJEKT DIVA film dokumentalny
scenariusz i reżyseria: ARKADIUSZ STASIAK i WOJCIECH BURCZAK (Yoicik Group); współpraca: KAMIL MAĆKOWIAK; muzyka/dźwięk: PIOTR SULIKOWSKI; zdjęcia: WOJCIECH BURCZAK, ARKADIUSZ STASIAK; współpraca operatorska/fotosy: ALEKSANDRA POLKA, DONA SOŁTYSIAK; montaż: YOICIK GROUP; grafika/plakaty: DONA SOŁTYSIAK; produkcja: FKM 2014