Niepodległa Łódź – gra miejska i spektakl

Fundacja Kamila Maćkowiaka znana jest przede wszystkim z teatru jaki oferuje oraz ze spektakli, które tworzy. Poza twórczością teatralną i spektaklami, które wychodzą spod naszej ręki, na bieżąco staramy się uczestniczyć w życiu naszego miasta (i nie tylko naszego). Angażujemy swoje siły w różnego rodzaju projekty. Jednym z ostatnich projektów, nad którym aktualnie pracujemy, jest projekt dofinansowany ze środków Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017 – 2021, w ramach programu dotacyjnego „Niepodległa”.

Projekt „Niepodległa Łódź” ma na celu zwiększenie świadomości historycznej nt. wydarzeń 11 listopada 1918 roku w Łodzi, wśród młodzieży, osób dorosłych i seniorów. Fundacja Kamila Maćkowiaka poprzez zaangażowanie szerokiego grona łodzian w grę miejską (którą tworzymy na tę okoliczność) oraz spektakl teatralny, przybliży sylwetki uczestników i przebieg wydarzeń sprzed stu lat. Przebieg gry miejskiej oparty zostanie na autentycznych wydarzeniach listopada 1918 roku a  na mapie gry terenowej znajdą się miejsca taki jak:

• Dawne Prezydium Policji Niemieckiej (miejsce, w którym śmiertelnie raniony został Stefan Linke – pierwsza ofiara walk w Łodzi),
  • Dworzec Łódź Fabryczna i Plac Bronisława Sałacińskiego przy dworcu,
  • Plac Wolności (miejsce starć z żołnierzami niemieckimi),
  • Ulica Tuwima (miejsce gromadzenia się głównych sił polskich),
  • Hotel Grand
  • Siedziba Fundacji Kamila Maćkowiaka

Scenariusz wydarzenia finałowego spektaklu teatralnego będzie adaptacją wspomnień, dzienników i zapisków bohaterów tamtych wydarzeń.

Na scenie Akademickiego Ośrodka Inicjatyw Artystycznych „spotkają się” Stefan Linke, Stefan Kołodziejczyk, Józef Bukowski, Bronisław Sałaciński – ofiary poległe w wydarzeniach z 11 listopada 1918 roku w Łodzi oraz członkowie formującego się 28. Pułku Strzelców Kaniowskich – „Dzieci Łodzi”.

W realizację spektaklu zaangażowała się młodzież z liceum w Bełchatowie, na czele ze swoją opiekunką, Panią Katarzyną Pawłowską. Wraz z zawodowymi aktorami wystąpią w przygotowywanym spektaklu. Serdecznie dziękujemy!

Dziękujemy również młodzieży z II Liceum im. Gabriela Narutowicza w Łodzi za pomoc wolontariacką i wspólne z nami opracowywanie punktów gry miejskiej.

Nie zabraknie również naszego Prezesa Kamila Maćkowiaka.

Praca z Wami to przyjemność:)

Na spektakl w dniu 11 listopada 2017 roku o godz.17:00 w AOIA – serdecznie wszystkich łodzian zapraszamy.

Wstęp bezpłatny!

Po więcej informacji zapraszamy na stronę projektu lub pod adresem e-mail: niepodlegla.lodz@fundacjamackowiaka.org