Pożegnanie z bogiem tańca – 21 i 22 lutego 2018 Kamil Maćkowiak po raz ostatni w roli „Niżyńskiego”

O tym spektaklu powiedzieliśmy i napisaliśmy już chyba wszystko. Sami nie wierzymy,że te lata tak szybko minęły. Bo przecież „Niżyński” to nie tylko Fundacja Kamila Maćkowiaka i Teatr Nowy w Łodzi, gdzie wkrótce będziemy go żegnać. To także lata kiedy grany był w Teatrze Jaracza, kilkadziesiąt festiwali teatralnych w Polsce i w Europie, kilkanaście nagród jakie zdobył oraz pokazy zrealizowane przez nas specjalnie dla Teatru Polskiego w Warszawie.
Przygotowujemy właśnie specjalne wydawnictwo związane z premierą płyty DVD. Miało mieć kilkanaście stron, miało być jedynie dodatkiem do ukazującej się właśnie płyty.
A będzie dla nas i dla Państwa zapewne zaskoczeniem – niewiarygodne, że aż tyle zdjęć zgromadziliśmy przez te wszystkie lata… zdjęć pokazujących poszczególne etapy pracy nad tym spektaklem: próby, sesje zdjęciowe, fotografie z backstage’u, wreszcie zdjęcia samego spektaklu…
Trwają też przygotowania, których Państwo nie widzą – treningi, praca nad tekstem, ostatnie przygotowania techniczne. 21 i 22 lutego Kamil Maćkowiak stanie przed Państwem po raz ostatni jako „Niżyński”.
Przy współpracy naszych partnerów poczyniliśmy starania, aby reklama spektaklu była widoczna w całym mieście, aby jak największa ilość widzów i sympatyków tego przedstawienia miała szansę je pożegnać. Zdecydowaliśmy się po raz pierwszy na reklamę wielkoformatową (do końca lutego zobaczyć ją można na skrzyżowaniu Struga i Zachodniej) – niechaj ten przeogromny portret Kamila Maćkowiaka w roli tancerza wszechczasów będzie pożegnaniem „Niżyńskiego” w jego rodzinnym mieście i ukłonem dla wszystkich tych z Państwa,którzy temu niezwykłemu monodramowi towarzyszyli przez wszystkie lata.

Fot. Joanna Jaros