Spacerem po Monopolis

Do dnia, w którym Teatr Fundacji Kamila Maćkowiaka pojawi się na Scenie Monopolis dzieli nas już tylko kilka miesięcy. Dlatego będziemy się starali na bieżąco informować naszych widzów o postępie prowadzonych na terenie Monopolis prac.

Unikatowa pofabryczna przestrzeń o wysokości ponad 15 metrów, 240 miejsc dla gości (Teatr Fundacji Kamila Maćkowiaka będzie grał swoje spektakle w układzie widowni dla 200), dwupoziomowe lobby i możliwość wystawienia zewnętrznej sceny – tak prezentować się będzie dawny magazyn spirytusu w kompleksie Monopolis. Teatr, w którym już w połowie nadchodzącego sezonu zagramy pierwsze przedstawienie współistnieć będzie z innowacyjną przestrzenią eventową stworzoną przez doświadczony zespół firmy Lim8.

Monopol Wódczany, trzeci co do wielkości zespół fabryczny, po zakładach Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, został zbudowany w 1902r. i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju Łodzi. Dzięki poczynionym inwestycjom łódzki zakład był najnowocześniejszym w polskiej branży spirytusowej. Największy rozkwit i sukcesy nastąpiły pod koniec lat 70-tych ubiegłego wieku. Monopol od zawsze odgrywał wielką rolę w życiu miasta. . Był nie tylko miejscem pracy, ale również centrum wydarzeń społecznych i kulturalnych.

A jak prezentuje się teraz? Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, a kolejne wiadomości mamy nadzieję przekazać Państwu już wkrótce.