50 SŁÓW – o spektaklu

Adam i Janine są małżeństwem od dziesięciu lat, mają dziewięcioletniego syna Grega. Na co dzień zapracowani zawodowo i bardzo opiekuńczy wobec jedynego syna. Dzięki temu, że Greg po raz pierwszy w życiu nocuje u swojego kolegi, Adam i Janine mają szansę na spokojną kolację z winem, lekką erotyczną rozmowę i seks. Oboje są w sobie zakochani, jednak ich miłość przejawia się w skrajnych emocjach. Kariera zawodowa bohatera staje się ucieczką w wypalonym codziennością związku, anektuje całą uwagę i energię. Seks staje się walutą i bezradną próbą znalezienia antidotum, chwilową iluzją bliskości. Tak właśnie zaplanowali ten wieczór – bez syna, Adam i Janine zjadają uroczystą, wspólną kolację. Niestety sprawy od początku układają się nie tak jak oboje sobie to wymyślili. Z każdym kwadransem napięcie rośnie. Atmosfera między małżonkami staje się nie do zniesienia.

Czy małżeństwo uda się uratować? Czy między Janine i Adamem istnieje jeszcze to samo uczucie, które połączyło ich dziesięć lat wcześniej? Oboje tkwią w toksycznym związku a pragną miłości, lojalności – podstawowego budulca relacji. Czują się samotni ze sobą. Fakt ten potęguje rozpaczliwą próbę ucieczki i stworzenie hierarchii ważności, które przywrócą życiu sens i równowagę. Wzajemne „ranienie się” bohaterów jest wkalkulowane w związek, gdzie ironia i cynizm są wyrazem bezsilności.

Spektakl dofinansowany ze środków Miasta Łodzi.

50 SŁÓW
autor: MICHAEL WELLER; tłumaczenie: BOGUSŁAWA PLISZ-GÓRAL; Reżyseria: WALDEMAR ZAWODZIŃSKI; Występują:  KATARZYNA CYNKE, KAMIL MAĆKOWIAK; Foto: ALEKSANDRA POLKA

sprawdź terminy spektakli – REPERTUAR »
rezerwacja biletów – BILETERIA »