Teatr Fundacji Kamila Maćkowiaka w MONOPOLIS

Dziś w samo południe odbyła się konferencja prasowa w MONOPOLIS.

Z największą radością informujemy, że już jesienią w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego otworzy się nowa, wyjątkowa przestrzeń kulturalna. Będzie to teatr, którego wizję kreować będzie Kamil Maćkowiak i którego dyrektorem artystycznym właśnie został.

Ten teatr to unikatowa pofabryczna przestrzeń o wysokości ponad 15 metrów, 240 miejsc dla gości, dwupoziomowe lobby i możliwość wystawienia zewnętrznej sceny. Tak właśnie prezentować się będzie dawny magazyn spirytusu w kompleksie MONOPOLIS. Teatr prowadzony przez Kamila Maćkowiaka i zespół Fundacji współistnieć będzie z innowacyjną przestrzenią eventową stworzoną przez doświadczony zespół firmy Lim8.

Cieszę się, że doświadczenie LIM8 połączyło się z niezwykłą pasją Kamila Maćkowiaka i dzięki temu łodzianie będą mogli obcować z prawdziwą sztuką w doskonałej oprawie technicznej. Jak widać marzenia się spełniają. Zamysł tworzenia teatru nie tylko impresaryjnego, ale również autorskiego, prowadzonego przez aktora osadzonego tak bardzo w łódzkich realiach to dla nas wielka radość.” – mówi Krzysztof Witkowski, prezes Virako.

Wizja Krzysztofa Witkowskiego otwarcia teatru w zabytkowych fabrycznych murach Monopolis już dawno przykuła moją uwagę. Propozycja objęcia roli dyrektora artystycznego części teatralnej jest dla mnie dużym wyróżnieniem. Wierzę, że moje 20-letnie doświadczenie, kreatywny zespół fundacji, dobre stosunki z warszawskimi i łódzkimi placówkami oraz ugruntowane relacje z licznym gronem wyjątkowych aktorów i aktorek pomogą mi stworzyć wyróżniający się i zróżnicowany repertuar. Dodatkowo wsparcie firmy LIM8, która ma ogromne doświadczenie w organizowaniu zaawansowanych technicznie i logistycznie przedsięwzięć, daje nam wprost nieograniczone możliwości”- dodaje Kamil Maćkowiak, Prezes Fundacji.

Prace budowlane w ramach pierwszego etapu MONOPOLIS zakończą się jeszcze w tym roku. Na scenie MONOPOLIS przywitamy swoich pierwszych gości wraz z oddaniem obiektu. Mamy nadzieję, że pójdziecie Państwo tam razem z nami i że i dzięki Wam Teatr Fundacji Kamila Maćkowiaka stanie się wyjątkowym punktem kulturalnym na mapie Łodzi.

Więcej informacji znajdą Państwo tutaj: Scena Monopolis Informacja