Kamil Maćkowiak

Aktor, tancerz, reżyser, scenarzysta.
Ukończył szkołę baletową w Gdańsku oraz Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. Leona Schillera w Łodzi. Długo związany był z Teatrem im. Stefana Jaracza w Łodzi, od 2013 r. produkuje spektakle pod szyldem własnej Fundacji: monodramy “DIVA Show”, “Amok”, “Wraki” oraz spektakle “Ławeczka na Piotrkowskiej”, “Wywiad”, “Cudowna terapia”, “50 słów” i “Totalnie szczęśliwi”. W październiku 2019 roku premierę miał spektakl “WIGILIA” w którym zagrał z Mileną Lisiecką, a w styczniu tego roku spektaklem ‘ ŚMIERĆ I DZIEWCZYNA” prowadzona przez niego Fundacja zainaugurowała działalność Sceny Monopolis (oba spektakle reżyserował Waldemar Zawodziński).
Zadebiutował w Teatrze im. Stefana Jaracza jako hrabia Franz Rosenberg w “Amadeuszu” P. Shaeffera w reżyserii W. Zawodzińskiego. U tego samego reżysera zagrał także w “Miłości i gniewie J.Osbourne’a i w “Intrydze i miłości” F. Schillera. Główną rolę zagrał m.in. w “Samotnej drodze” A. Schnitzlera w reżyserii B. Hussakowskiego, w “Polaroidach. Kilku ostrych zdjęciach” M. Ravenhilla w reżyserii A. Majczaka czy w “Sprawcach”
T. Jonigka w reż. P. Chołodzińskiego. Zagrał także w spektaklach w reżyserii M. Bogajewskiej: w “Osaczonych” W. Zujewa, “Zszywaniu”
A. Neilsona, “Bramach raju” J. Andrzejewskiego i w “Kotce na gorącym, blaszanym dachu” T. Williamsa oraz w spektaklu “Totalnie szczęśliwi” S. Hassler w reżyserii J. Filipiaka.
Na deskach Teatru Polonia zagrał w spektaklu “Kolacja kanibali” w reżyserii B. Lankosza, a w OCH Teatrze w “Lekcjach stepowania” w reżyserii K. Jandy. Obecnie w Teatrze Polonia występuje w spektaklu “Mój pierwszy raz”, w reżyserii K. Jandy.
Jednym z najsłynniejszych jego spektakli jest Monodram “Niżyński”, powstały na podstawie “Dziennika” wybitnego tancerza i choreografa, prekursora tańca nowoczesnego, Wacława Niżyńskiego. Warszawska premiera spektaklu została przygotowana przez Fundację Kamila Maćkowiaka oraz Teatr Polski im. Arnolda Szyfmana w Warszawie. Za tę rolę zdobył szereg nagród, między innymi grand prix na VI Międzynarodowym Festiwalu Monodramów Monokl w Sankt Petersburgu, Złotą maskę za najlepszą kreację aktorską, czy THESPIS Media Award na Festiwalu Monodramów w Kilonii, w Niemczech. Jest laureatem prestiżowej nagrody im. Leona Schillera 2013 dla twórcy sezonu, za scenariusz, reżyserię, choreografię i wykonanie monodramu “DIVA show”, nagrody publiczności Plaster Kultury 2013 oraz głównej nagrody w plebiscycie widzów HALOKULTURA za rolę w spektaklu “Cudowna terapia” w reż. W. Zawodzińskiego. Otrzymał także Nagrodę Sejmiku Województwa Łódzkiego oraz Nagrodę Prezydenta Miasta Łodzi w dziedzinie kultury.
Zagrał główną rolę w filmie Jerzego Stuhra “Korowód”.
Szerokiej publiczności jest znany także ze swoich ról w serialach, m.in. “Oficerach”, “Kryminalnych”, “Pensjonacie pod różą”, “Naznaczonym”, “Barwach szczęścia”, “Przyjaciółkach” czy “Na wspólnej”.
Od marca 2019 roku jest dyrektorem artystycznym Sceny M O N O P O L I S.