Niżyński

NIŻYŃSKI 2005-2015, jubileusz w Teatrze Polskim – ostatnie spektakle.

3 i 4 grudnia odbyły się dwa ostatnie pokazy spektaklu “Niżyński” kończące udaną, trwającą dwa lata współpracę Fundacji Kamila Maćkowiaka z Teatrem Polskim w Warszawie.

To symboliczna data – 10 lat wcześniej ten nagradzany zarówno w Polsce jak i zagranicą spektakl miał swoją premierę na deskach Teatru Jaracza w Łodzi.

Podziękowania miały miejsce w scenerii iście teatralnej – spotkanie odbyło się tuż przed granymi właśnie w Teatrze Polskim spektaklami, stąd Kamil Maćkowiak sam dziękował i podziękowania przyjmował w kostiumie „Niżyńskiego”, a Dyrekcja Teatru wystąpiła w strojach granych przez siebie postaci w spektaklu “Król Lear” ( Andrzej Seweryn w kostiumie roli tytułowej, Jarosław Gajewski w kostiumie Błazna).

listW imieniu Fundacji Kamil wręczył Dyrekcji tabliczkę upamiętniającą 30 zagranych na deskach Teatru Polskiego spektakli, sam zaś od dyrektora Andrzeja Seweryna otrzymał list gratulacyjny pełen ciepłych, mądrych i ważnych słów.
Dyrektor Seweryn pisze w nim między innymi o swoich wrażeniach związanych z monodramem „Niżyński”, ale także wspomina o czymś, do czego, jego zdaniem, nie wystarczy ani warsztat, ani sprawność, ani najlepszy nawet scenariusz – o szczególnym darze Kamila Maćkowiaka, który “nie jest dany wszystkim aktorom”… darze do “podnoszenia wydarzenia teatralnego do rangi wyjątkowego spotkania artysty, który ma coś do powiedzenia z widownią, która z przejęciem chce go słuchać”. Andrzej Seweryn zwraca także uwagę, że “do zatrzymania uwagi widzów przez dwie godziny i do wygenerowania tak silnych emocji potrzebna jest sceniczna osobowość” i przyznaje, że Kamil Maćkowiak “został nią obdarzony i talent ten konsekwentnie rozwija”.

Spektakl Niżyński zdobył 13 nagród polskich i zagranicznych, w ciągu dwóch lat w Teatrze Polskim w Warszawie zagrany został 30 razy.

Dziękujemy warszawskiej publiczności za – wspomniane także przez Andrzeja Seweryna- owacje na stojąco, które towarzyszyły Niżyńskiemu od dnia pierwszej prezentacji w Teatrze Polskim, a które dla artysty są zawsze największą, najcenniejszą i najbardziej wyczekiwaną nagrodą.

Dziękujemy współrealizatorom warszawskiej wersji spektaklu oraz Yoicik Group – autorom nowych projekcji w niej wykorzystanych. Specjalne podziękowania należą się także Donie i Jarkowi za pomoc w realizacji, zaangażowanie i wsparcie udzielone Kamilowi podczas wszystkich 30 spektakli zaprezentowanych w Warszawie.

Nie wiemy jeszcze jakie będą dalsze losy Niżyńskiego, w jakim mieście i na jakiej scenie zagości na kilka pożegnalnych spektakli. Potrzebna jest mu chwila przerwy, a co dalej, pokaże czas…
więcej o spektaklu – czytaj tutaj »