PAŹDZIERNIK Z FKM

W październiku Teatr Fundacji Kamila Maćkowiaka zaprezentuje wszystkie spektakle, które ma w swoim repertuarze.

Już na początku miesiąca (7 i 8 października) w Teatrze Polskim w Warszawie pojawi się „Niżyński”. To najbardziej dotychczas doceniony – zarówno w Polsce jak i za granicą – spektakl zrealizowany przez Fundację.
To niewątpliwie wybitna rola Kamila Maćkowiaka – „spektakl światowej sławy” (Dorota Piotrowicz), „dwugodzinny monodram, w którym aktor balansuje na najwyższych strunach wrażliwości, rozdzierającej rozpaczy” (Kama Pawlicka, Teatr dla Was), „jest perfekcyjnie precyzyjny” (Grażyna Korzeniowska), „genialny, niesamowity, wręcz obłędny” (Dawid Nawrocki, Stacja Kultura). „Niżyński” to spektakl w którym Maćkowiak „grając człowieka okrzykniętego ‘bogiem tańca, sam staje się bogiem sceny” (Izabela Lewkowicz, Teatralia).

Spektakl otrzymał także nagrodę mediów niemieckich Thespis Media Award oraz Nagrodę Główną na prestiżowym Festiwalu Monodramów „Monokl” w Sankt Petersburgu.

Na Spotkaniach Teatrów Jednego Aktora we Wrocławiu „Niżyński” otrzymał w 2007 r. aż dwie nagrody.
Podczas tegorocznych Spotkań, 24 października, zaprezentowany zostanie kolejny monodram Kamila Maćkowiaka – „DIVA Show”. Festiwalowy spektakl będzie pokazem „mistrzowskim”, a Maćkowiaka zobaczyć będzie można w iście mistrzowskim gronie – na tej samej scenie wystąpią uznani artyści polscy i międzynarodowi, m.in. Jacek Poniedziałek, Wiesław Komasa, Pip Utton.
Spektakl „DIVA Show” otrzymał nagrodę Plaster Kultury w kategorii spektakl teatralny roku oraz prestiżową nagrodę ZASP im. Leona Schillera dla twórcy sezonu za „oryginalność ujęcia w dziedzinie sztuki scenicznej, ze szczególnym uwzględnieniem choreografii, reżyserii i wykonania aktorskiego projektu”.

To monodram „rozpoczynający się perfekcyjnie niczym hollywódzka produkcja” (Krystyna Piaseczna, Łódzkie Wiadomości Dnia), w którym „publiczność dzięki przekonującej roli Maćkowiaka myli fikcję z rzeczywistością” (Natalia Brandeburg, ddlodz.pl). „Trzymająca za gardło historia ma w sobie bolesną szczerość i powoduje, że tego spotkania zapomnieć nie sposób” (Renata Sas, Express Ilustrowany).

Od premiery tego tak lubianego przez widzów spektaklu w październiku mijają właśnie dwa lata. Wciąż grany jest przy nadkompletach na widowni, a po raz kolejny Kamila Maćkowiaka wcielającego się w bohatera „DIVA Show” zobaczyć będzie można w Łodzi 27 października.

Dzień później, 28 października, Fundacja Kamila Maćkowiaka zaprezentuje łódzkiej publiczności spektakl komediowy „Ławeczka na Piotrkowskiej”. W spektaklu, w którym śmiech publiczności omal nie ustaje, zobaczyć będzie można „duet doskonały […]” – Ewę Audykowską–Wiśniewską w roli Wandy i Kamila Maćkowiaka w roli ‘mężczyzny kalambura’, czyli mężczyzny o wielu twarzach, imionach i życiorysach (Katarzyna Mielczarek, „Plaster Łódzki”). Ale ponieważ „najlepszym testerem jest publiczność”„widzowie oglądający spektakl zaśmiewali się do rozpuku” (Izabella Adamczewska, Gazeta Wyborcza) – serdecznie zapraszamy do obejrzenia tego spektaklu.

Październik Fundacja Kamila Maćkowiaka zakończy spektaklem „AMOK” – monodramem Kamila Maćkowiaka na podstawie bestsellerowej powieści Jamesa Freya „Milion małych kawałków”. Spektakl, który zobaczyć będzie można 29 października otrzymał drugie miejsce w plebiscycie publiczności „Plaster Kultury 2014” i po dłuższej przerwie, ku zadowoleniu widzów, powraca na deski teatru.
„Kamil Maćkowiak poprzez 3-płaszczyznową konstrukcję spektaklu składającą się z monologu głównego bohatera, kwestii pozostałych postaci oraz narracji, podjął się bardzo trudnego wyzwania aktorskiego, z którego zresztą wywiązał się znakomicie.” (Katarzyna Mielczarek, Plaster Łódzki).
To spektakl niewątpliwie wart obejrzenia, spektakl, w którym (jak napisała Katarzyna Mielczarek z „Plastra Łódzkiego”) Maćkowiak „potwierdził, że jest genialnym aktorem”.

zarezerwuj bilety – BILETERIA »