Premiera plakatu Michała Batorego do spektaklu „KLAUS-obsesja miłości”

Wielkimi krokami zbliża się premiera kolejnego monodramu Kamila Maćkowiaka. Po kultowym „Niżyńskim”, uwielbianym przez publiczność „DIVA Show”, „AMOKU” i „Wrakach” czas na opowieść o postaci tak nietuzinkowej i wybitnej, co mrocznej i kontrowersyjnej.

Inspiracją monodramu „KLAUS – obsesja miłości” będzie bowiem autobiografia Klausa Kinskiego – jednego z najwybitniejszych aktorów, a zarazem jednej z najbarwniejszych postaci europejskiego kina drugiej połowy XX wieku.

Nawet najlepsze ze swoich filmów nazywał „beznadziejnymi szmirami”, a reżyserów wyzywał od „nieudolnych durniów”. O swojej filmowej karierze mawiał: „Jestem dziwką – robię to tylko dla pieniędzy”. Werner Herzog, który znał Kinskiego od lat 50., powiedział po latach: „Kinski nie był aktorem. Nienawidził tego zawodu. Był jedynym geniuszem, jakiego udało mi się spotkać”.

Ale Klaus Kinski to nie jedyna wybitnie utalentowana postać, z którą spotykamy się podczas pracy nad tym przedstawieniem. Dziś bowiem premierę ma plakat, który do spektaklu „KLAUS – obsesja miłości”, specjalnie dla Monopolis i Teatru Fundacji Kamila Maćkowiaka przygotował Michał Batory.

Plakat Michała Batorego do spektaklu “KLAUS- obsesja miłości” przygotowany specjalnie dla Teatru Fundacji Kamila Maćkowiaka i Monopolis

Artysta jest absolwentem Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi, jednym z najbardziej cenionych plakacistów na świecie – jego prace były prezentowane między innymi w Les Arts Décoratifs w Luwrze. Przez lata swojej działalności otrzymał wiele nagród i wyróżnień, m.in. Nagrodę Publiczności na Festiwalu Plakatu w Chaumont za plakat La Femme sur le lit, I nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Plakatu w Chaumont za plakat Power Book, czy nagrodę na Międzynarodowym Biennale Plakatu w Meksyku za plakat do książki Paulo Coelho „Zwycięzca jest sam”. Prace Michała Batorego są w Polsce szerzej znane dzięki książkom wydawnictwa Drzewo Babel, z którym współpracuje od 1995 roku.

Na pokazy przedpremierowe monodramu „KLAUS – obsesja miłości” w Scenie Monopolis, połączone ze spotkaniem z kreującym rolę główną Kamilem Maćkowiakiem zapraszamy 29 i 30 sierpnia o 19:00.

Oficjalna premiera spektaklu odbędzie się 3 i 4 października o 19:00

Drodzy Widzowie i Przyjaciele Fundacji,

Ze względu na panujący stan zagrożenia epidemicznego i wynikające z niego zasady zachowania dystansu społecznego, podczas spektakli Teatru Fundacji Kamila Maćkowiaka nie będzie obowiązywała numeracja miejsc na widowni. Nasz zespół będzie wskazywał Państwu miejsca indywidualnie, tak, aby każdy z Gości czuł się bezpiecznie podczas spotkania z Teatrem.

Mamy nadzieję, że tę niedogodność wynagrodzą Państwu nasi Artyści. Dziękujemy za wyrozumiałość i za to, że jesteście z nami w tej trudnej sytuacji.

Pozdrawiamy i do zobaczenia,
Zespół Fundacji Kamila Maćkowiaka.