Wracamy do Sceny Monopolis!

Kochani Widzowie,

Po długiej, trzymiesięcznej, a dla nas trwającej całą wieczność przerwie – wracamy na scenę!

Czujemy się jak przed premierą – mamy ogromną tremę: będziemy robić to, co kochamy, ale w zupełnie nowej rzeczywistości. Będą zatem zachowane wszelkie środki ostrożności i związane z nimi ograniczenia liczby miejsc na widowni. Będzie konieczność zachowania dystansu między widzami, co – mamy nadzieję – przyjmą Państwo ze zrozumieniem. Będzie nowy podczas naszych spektakli element – maseczki.

Jedno pozostaje bez zmian – spotykamy się na spektaklu, by dać Wam to, za co cenicie nas najbardziej -emocje. Spotykamy się w prawdziwym, „żywym” teatrze, który -a wiemy to z rozmów z Wami podczas pandemii – cenicie równie mocno jak my.

Z największą radością spotykamy się zatem z Państwem 6 czerwca o 19:00 na spektaklu „Śmierć i dziewczyna”. To właśnie tym tytułem, w styczniu, inaugurowaliśmy działalność Sceny Monopolis. Do współpracy przy tym tytule zaprosiliśmy Jowitę Budnik, jedną z najlepszych polskich aktorek, której partnerują Kamil Maćkowiak i Mariusz Słupiński. Przedstawienie zostało entuzjastycznie przyjęte zarówno przez publiczność jak i krytyków.

„Jowita Budnik, Kamil Maćkowiak i Mariusz Słupiński koncentrują na sobie całą uwagę odbiorcy. Bezkompromisowo – tempo nie siada nawet na moment, spektakl ogląda się w nieustannym napięciu. Nie ma tu gorszej roli, ale z oczywistych powodów to Budnik wysuwa się na pierwszy plan. Jest świetna”.

Izabella Adamczewska, Gazeta Wyborcza

„Teatr dał na swój początek w Monopolis znakomite, mądre przedstawienie”.

Małgorzata Karbowiak, Kalejdoskop Kulturalny

„Fundacja Kamila Maćkowiaka właśnie na Scenie Monopolis (…) bez żadnych zastrzeżeń awansowała do grona łódzkich teatrów instytucjonalnych, miejsc nieprzypadkowych, które mają swoją specyfikę, stają się od razu rozpoznawalne i wzbogacają kulturalną mapę miasta o istotne wartości”.

Dariusz Pawłowski, Dziennik Łódzki

Pół roku temu inauguracja Sceny Monopolis była dla nas symbolem zmian na lepsze, symbolem nowego etapu Teatru Fundacji Kamila Maćkowiaka i początkiem nowej dla niego drogi. Chcemy wierzyć, że nasz powrót po spowodowanej pandemią przerwie, powrót tym właśnie spektaklem, „Śmierć i dziewczyna”, pozwoli nam pójść tą drogą dalej.

Przedstawienie „Śmierć i dziewczyna” zagramy także 1 i 2 lipca o 19:00, a bilety dostępne są na www.fundacjamackowiaka.org w zakładce „kup bilet”.
Zachęcamy także do zapoznania się z całością repertuaru, który przygotowaliśmy na lato.